mGovernment Srbija – Prvi osnovni sud u Beogradu

U potrazi za pribavljanjem određene dokumentacije, naišli smo na, verovatno, prvi primer neke mGovernment mobilne aplikacije u Srbiji.

U pitanju je ekstenzija eGovernment rešenja na mobilne platforme.

Ono po čemu se razlikuju i šta je definitivno prednost mGovernment-a u odnosu na eGovernment jeste mogućnost dobijanja informacija bilo kada, bilo gde. Ne samo da možete naručiti izradu uverenja koja vam trebaju (što možete i u eGovernment rešenju za laptop i deskop računare), već na ovaj način možete primati izvesna obaveštenja od gradskih čelnika koja su od ličnog ili opšteg značaja, bilo SMS-om ili push notifikacijom kroz samu mobilnu aplikaciju.

Ovaj vid komunikacije sa građanima se dosta koristi u zemljama zapadne Evrope i SAD-a.  Odličan primer iz prakse dolazi iz SAD-a gde je na ovaj način njihova vlada komunicirala ka građaima u slučaju masovnih katastrofa, tornada, zemljotresa i uragana.

Prvi osnovni sud u Beogradu je lansirao Android aplikaciju koja olakšava građanima proceduru naručivanja i dobijanja uverenja koje su u njihovoj nadležnosti. Iako se ne radi ni o kakvom tipu mobilnog marketinga (mada ne znači da nije moguće raditi ga), smatramo da je vredno pomena u cilju podizanja svesti o važnosti korišćenja mobilnih aplikacija u svakodnevnom životu.

 

Da li je moguće da to postoji?

Na žalost, celo ushićenje je palo u vodu onog trenutka kada smo krenuli sa preuzimanjem aplikacije.

Prvo, link za preuzimanje na sajtu prvog suda u Beogradu nije dobar.

Link sa stranice ne vodi nigde. Android aplikacija koja tu treba da bude je na ovom linku.

Koliko možemo da vidimo postoji više od godinu dana i ima između 500 i 1000 preuzimanja. Grafički je veoma prosta i treba joj skori update. Funkcionalno, ne upisuje ove osetljive podatke u bazu već od unetih podataka kreira jednostavni email koji šalje nadležnoj službi u okviru prvog suda u Beogradu.

 

Dakle, inicijativa za postojanjem jedne ovakve aplikacije je sjajna stvar, ostale državne institucije trebaju da prate ovaj trend, ali realna potreba prosečnog korisnika za njenim korišćenjem ne prevazilazi brojku od 1 do 5 puta u toku celog života. Uz odgovarajući update, namena bi bila dosta šira. Pogledajte na koji način je to urađeno u Nigeriji pre par meseci.

Nigerija je zemlja koja ima 40 miliona korisnika mobilnog interneta i kroz ovu jedisntvenu aplikaciju njeni stanovnici mogu da uživaju dodatni konfor u komunikaciji sa državom.

Da li biste koristili ovakvu mGovernment mobilnu aplikaciju?

 

 

Ukratko o autoru

Aleksandar Petković radi kao Digital Strategic Planner u digitalnoj agenciji Initiative FB. Svoje znanje često deli i sa učesnicima na konferencijama u regionu, gde je držao predavanja o različitim konceptima mobilnog marketinga. Neke od njih su Mobile Monday, E-Trgovina, biZbuZZ, Internet Hungary itd. Vodi radnu grupu za mobilni marketing pri IAB Srbija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.