Oglašavanje putem mobilnih video sadržaja

Iako je Srbija još uvek daleko od ovakvog načina reklamiranja, zgodno je pomenuti da tržište mobilnog video oglašavanja na tablet računarima, smart telefonima i ostalim prenosivim uredjajima na globalnom nivou  raste velikom brzinom. Rast tržišta mobilnog video reklamiranja je pre svega stimulisan ogromnim porastom prodaje i korišćenja mobilnih uređaja. Mobilni web sajtovi i mobilne aplikacije koje u sebi sadrže ad-supported model poslovanja predstavljaju idealnu platformu preko koje može da se servira ovakav tip reklamiranja. U prilog tome ide i činjenica da su mobilni video sadržaji najpopularniji multimedijalni formati koji se koriste kod mobilnih uređaja.

Velika je zabluda da je mobilno video oglašavanje ograničeno samo za onaj procenat korisnika koji svakoga dana konzumira video sadržaje na svojim mobilnim uređajima. U stvari, do svih korisnika mobilnih uređaja se može dopreti putem mobilnih video reklama, čak i kada oni ne konzumiraju isključivo video sadržaje. Oglašivači mogu dostaviti video reklame u trenutku kada potrošač, recimo, pokrene neku aplikaciju, pređe nivo igrice, kada klinkne na neki baner ili prilikom prikazivanja i gledanja nekog drugog video materijala.

KOLIKO JE OGLAŠAVANJE PUTEM MOBILNOG VIDEA EFIKASNO?

Kao i kod TV reklama, dokazano je da je video oglašavanje veoma efikasan način pomoću kojeg brendovi mogu ostvariti vezu sa svojim potrošačima, povećati naklonost i brand awareness. Ukoliko se predstave publici na impresivan način, video reklame uz pomoć slike, zvuka i pokreta izazivaju emocionalnu reakciju kod gledaoca.

Uz kombinovanje full-screen prikazivanja, ispravno podešenog targetiranja ciljne grupe i naprednih vizuelih efekata, mobilni video je u mogućnosti da ostvari reach koji nije lako ostvarljiv uz druge formate mobilnog oglašavanja.

Istraživanje koje je sproveo InsightExpress.com ukazuje na to da u poređenju sa tipičnim online video kampanjama, mobilne video kampanje dovode do povećanja aided awareness-a čak 19 puta, unaided awareness-a 4 puta, a kada je u pitanju običan ad-awareness, povećanje je duplo!

U nastavku je dat prikaz efikasnosti pojedinih metoda reklamiranja putem mobilnog videa.

In-stream video

Interaktivne in-stream video reklame se pojavljuju kao in-stream komercijalne pauze u celim epizodama, ili kao in-stream pre video klipova. Na ovaj način reklama je garantovano prikazana.

Interaktivni pre-roll

Interaktivne Pre-Roll video reklame se pojavljuju pri pokretanju aplikacija, izmedju nivoa igara i drugih promena ekrana.

Klik na interaktivni video

Dok  gledate fotografije, čitate vesti, igrate igre i sl. možete pokrenuti interaktivni video klikom na reklamnu jedinicu koja se pojavljuje.

 

CR - predstavlja prosečnu dužinu trajanja pogledane video reklame podeljenu sa ukupnom dužinom trajanja video reklame; CTR - predstavlja broj klikova na reklamu podeljen sa ukupnim brojem prikazanih video reklama

Pored dva postojeća ekrana za reklamne video kampanje (TV i Internet) korisničko iskustvo je moguće proširiti i na mobilni uređaj koji je tzv. “treći ekran” za video oglašavanje. Pomoću mobilnih video sadržaja se garantuje efikasno dostavljanje reklamne poruke do krajnjeg korisnika uz pravilnu kombinaciju gore navedenih vidova oglašavanja.

Kako bi kampanje bile što efikasnije, potrebno je pronaći nove kreativne načine da se interaktivni elementi ubace u video oglašavanje. Neki od njih mogu da budu međusobno deljenje sadržaja, preuzimanje video materijala, pa čak i kupovina i plaćanje putem moblinih uređaja kroz prikazivanje video reklama.

Kritičnu ulogu u povećanju broja prikazivanja reklamnih video sadržaja za mobilne uređaje mogu da odigraju upravo društvene mreže Facebook i Twitter kod kojih je deljenje video sadržaja nešto što je potpuno prirodno.

Ukratko o autoru

Aleksandar Petković radi kao Digital Strategic Planner u digitalnoj agenciji Initiative FB. Svoje znanje često deli i sa učesnicima na konferencijama u regionu, gde je držao predavanja o različitim konceptima mobilnog marketinga. Neke od njih su Mobile Monday, E-Trgovina, biZbuZZ, Internet Hungary itd. Vodi radnu grupu za mobilni marketing pri IAB Srbija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.