Šta je NFC i čemu služi?

Pre par meseci, na veliko oduševljenje fanova Apple uređaja, pojavio se novi iPhone 5. Iako su ga mnogi hvalili zbog inovativnog dizajna i svog zaista sjajnog izgleda, postoje i oni koji su ga kritikovali zbog nedostatka mogućnosti korišćenja NFC-a (Near Field Communication). U trenutku kada se pojavio iPhone 5, već su postojali drugi smart telefoni novije generacije (sa Android operativnim sistemom) koji su u sebi imali ugrađenu funkcionalnost NFC-a. Dosta pre lansiranja popularne “petice” NFC je postojao kao koncept i bili su zaista krupni nagoveštaji njegove masovne upotrebe u mobilnoj telefoniji u budućnosti. Ako se uzme u obzir da je Apple uvek težio da bude trendsetter u polju inovacija, ovaj nedostatak se može smatrati kao veoma ozbiljan jer ovog puta iPhone 5 ne da nije smislio ništa revolucionarno novo, već nije želeo ni da primeni tehnologiju kao što je NFC.

Koji telefoni imaju NFC?

Trenutno u svetu postoji skoro 100 modela telefona koji podržavaju NFC tehnologiju i njihov broj će se neminovno povećavati svake godine. Na žalost nijedan iPhone nema NFC. Neki od najpopularnijih modela koji ga imaju su:

Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Ace 2,Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III Mini, Samsung Galaxy Note II, Sony Xperia Acro S, HTC Windows Phone 8X, HTC Desire C, HTC One X/XL, HTC Evo, ZTE Blade II, BlackBerry Curve 9380, BlackBerry Bold 9790, BlackBerry Bold 9900/9930, BlackBerry Curve 9350/9360/9370, Google Galaxy Nexus, Google Nexus S, Nokia N9, Nokia 808 PureView, Nokia Lumia 620/820/920, Sony Xperia S, LG Optimus LTE, Motorola Razr, Huawei Ascend Y20 itd.

 

Šta je NFC?

NFC, ili Near Field Communication je kratko-dometna tehnologija bežične komunikacije. Razmišljajte o NFC-u na isti način kao i o Bluetooth-u, WiFi-u, 3G ili 4G mreži, osim što NFC koristi neku drugu frekvenciju, drugi nivo električnog napajanja i komunikacioni protokol koji drugačije izvršava slanje i primanje informacija.

NFC  znak

Na mestima na kojima vidite ovaj znak postoji neki vid NFC komunikacije.

Postoje pasivni NFC čipovi, koji samo mogu da šalju informaciju u onom trenutku kada su stimulisani od strane NFC čitača, i aktivni NFC čipovi koji mogu biti programirano usmereni da šalju i/ili primaju informacije nakon neke komande.

Pasivni NFC čipovi šalju informaciju koja je prethodno sačuvana negde na samom čipu, dok aktivni NFC čipovi šalju informacije koje se nalaze sačuvane na nekoj memoriji van samog NFC čipseta.

Pasivni NFC čipovi ne zahtevaju nikakvo eksterno napajanje jer oni sami generišu energiju koja im je potrebna kroz elektromagnetnu indukciju koja nastaje putem radio talasa generisanih od samog NFC čitača. Oni poseduju procesor i unete programerskekomande koje daju instrukcije NFC čipu da počne sa slanjem sadržaja iz svoje memorije istog trenutka kada se čip aktivira i kada se izvrši autentifikacija.

Aktivni NFC čipovi zahtevaju eksterno napajanje i obično su integrisani u neki veći sistem kao što je npr. smart telefon. Aktivni čipovi šalju informacije samo kada su za to dobili instrukciju od nekog eksternog programa.

Pasivni čipovi su veličine poštanske marke, dok su aktivni čipovi dosta krupniji i obično su deo nekog većeg sistema koji ima procesor, memoriju, komunikacione kontrolere, antenu itd.

Pasivni NFC

Današnje beskontaktne platne kartice (one koje ne morate da provlačite kroz čitač prilikom plaćanja, već je dovoljno da ih naslonite na čitač), se zasnivaju na ugrađenim pasivnim NFC čipovima. Funkcija čipa je da do terminala za plaćanje bežično i potpuno bezbedno pošalje informacije o bankovnom računu i vlasniku same kartice. Ovaj proces se inicira onog trenutka kada se kartica dovoljno blizu približi čitaču koji bukvalno “zatraži i dobije” sve one neophodne informacije kako bi plaćanje moglo da se izvši.

NFC pasivni čipOstali primeri pasivnih NFC čipova se zasnivaju na istom principu kao što je to kod beskontaktne platne kartice: prenos informacija se dešava onog trenutka kada se desi aktivacija od strane NFC čitača. Postoje mnoge mobilne aplikacije za pasivne NFC čipove. Sve što je potrebno je enkodovati sam čip sa informacijom koja se odnosi na određeni objekat (URL, tekst, broj telefona, Google maps koordinate itd.), prikačiti fizički čip za taj objekat i od tog trenutka informacija je dostupna za očitvanje od strane NFC reader-a (obično je to smart telefon koji podržava NFC).

 

Aktivni NFC

Aktivni NFC čip podržava tri različita moda:

1) Peer-to-peer

Ovaj mod podržava direktnu razmenu informacija između dva aktivna NFC čipa. Dobar primer je reklamna kampanja kompanije Samsung koja predstavlja ovu funkcionalnost u kojoj dvoje ljudi pomoću Samsung Galaxy S3 jednostavnim dodirom telefona razmenjuju razne sadržaje (video klipovi, muzika, kontakt informacije).

2) Read/write

Ovaj mod omogućuje da smart telefoni koji poodržavaju NFC tehnologiju mogu i da čitaju i da upisuju informacije sa drugog ili na drugi NFC uređaj. Upravo u ovom modu leži mogućnost da sami korisnici menjaju način korišćenja mobilnih uređaja u svakodnevnom životu.

Zamislite recimo da možete da dobijete više informacija o bilo kom objektu u realnom svetu ukoliko samo prislonite mobilni uređaj na njega. Zanimljivo, zar ne? E, pa ne morate da zamišljate ovakve stvari, jer se one već rade na zapadu. Prislonite NFC telefon na objekat vašeg interesovanja i dobijete opis proizvoda, tehničke specifikacije, cenu, posebne pogodnosti marketing promocija, demo video, komentare i preporuke onih koji ga već koriste itd.

Postoje i mnogi drugi primeri primene ovog moda aktivnih NFC čipova.

3) Emulacija kartice

Ovaj mod se najviše koristi za podršku mobilnim plaćanjima (m-Payment), ali se često koristi i kod drugih simulacija različitih kartica (kartice za ulaz u prostorije, loyalty kartice, zdravstveni karton, kartice sa ličnim informacijama, članske kartice, sezonske karte i ulaznice itd).

Mod emulacije kartice je kreiran da podrži bilo koju aplikaciju koja zahteva pasivan prenos poverljivih informacija sa nje.

 

NFC primeri iz sveta

 

Australijski ski centar Falls Creek

Sistem omogućuje posetiocima ove turističke destinacije da jednostavnim prislanjanjem svog smart telefona na bilo koju NFC nalepnicu dobiju razne korisne informacije o ski centru, promocijama i ekskluzivnim ponudama za turiste.

Supermarket Coles

Ovaj supermarket omogućuje korisnicima da preko outdoor NFC reklamnih postera preuzmu recepte nekih od najpoznatijih kuvara na svoj telefon. Takođe postoji i mogućnost da čak i gledaju njihova video uputstva za pripremu hrane preko svog telefona.

Lipton čaj

Proizvođači Lipton čajeva su prepoznali mogućnost da povećaju bazu fanova na svojoj zvaničnoj Facebook stranici tako što će u svoje promotivne outdoor postere da ugrade NFC čip. Na ovaj način su želeli da targetiraju osobe koje imaju kupovnu moć iznad proseka i prvole ih uz svoj brend.

NFC primeri iz okruženja

 

Hrvatska

Nekoliko noćnih klubova u Zagrebu pružaju mogućnost da njihovi posetioci naruče taksi na ovaj način, tako što svoj telefon samo prislone posteru koji se nalazi na vidnom mestu u klubovima. Tokom 2012. godine oko 200 zaposlenih u Hrvatskom Telekomu je uzelo učešće u pilot projektu mobilnog plaćanja putem NFC tehnologije.

Srbija

Telekom Srbija je na proleće 2012. započeo pilot projekat za NFC plaćanja u saradnji sa Bankom Intesa. Učesnici u pilot projektu su u tu svrhu koristili smart telefon BlackBerry Bold 9900, kao i MasterCard PayPass aplikaciju preinstaliranu na SIM kartici telefona.

Slovenija

Slovenačka Banka Koper je još 2010. godine lansirala pilot projekat NFC plaćanja.

Ukratko o autoru

Aleksandar Petković radi kao Digital Strategic Planner u digitalnoj agenciji Initiative FB. Svoje znanje često deli i sa učesnicima na konferencijama u regionu, gde je držao predavanja o različitim konceptima mobilnog marketinga. Neke od njih su Mobile Monday, E-Trgovina, biZbuZZ, Internet Hungary itd. Vodi radnu grupu za mobilni marketing pri IAB Srbija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.